Regler och information

Den första och viktigaste regeln i vår ridklubb är att alla är välkomna till ridskolan och ska också känna sig så. Därför hälsar vi på alla och hjälper dem som behöver det!

Säkerhetsregler:

Ridning

Hjälm är obligatorisk vid all form av ridning. Hjälmar finns att låna hos oss.

Longering/ tömkörning

Handskar, hjälm för personer under 18 år.

Reflexer

Reflexer används vid ridning i mörker.

Stallarbete

Ändamålsenlig klädsel, sko med stålhätta rekommenderas. Hörlurar eller hörsnäcka bärs inte under hantering av häst och för barn under 15 år används hjälm vid alla skötsel av ridskolehästarna.

Hästhantering

Grimma och grimskaft/kedjegrimskaft när hästarna leds.

Säkerhetsväst

Rekommenderas för alla. Sedan jan-08 är väst obligatoriskt på tävling för ryttare upp till 18 år. Säkerhetsvästar finns att låna hos oss.

Leda häst:

Utrustning

Grimma tillsammans med grimskaft används alltid när du leder hästar.

Genomförande

Hästen leds med höger hand placerad i grimskaftet under grimman och vänster hand i mitten på grimskaftet. Änden av grimskaftet får ej släpa i backen. Den som leder är placerad vid hästens bog.

Genom dörr

Öppna grinden/dörren helt. Vid smal passage gå före hästen samt var uppmärksammad så att ingen del av utrustning fastnar i något.

I stallgång

Grimma och grimskaft används alltid.

Hagutsläpp/intag:

Utrustning

Se leda häst.

Genom grind

Öppna grinden helt. För in hästen och vänd den mot grinden.

Släpp

Efter att hästen har ställts upp mot grinden släpps hästen. Vid släpp av flera hästar vänds alla med huvudena mot staket där grinden finns. Håll 3 m mellan hästarna. Alla släpper samtidigt på angiven signal. Stäng grinden

Ridhus

Vid inträde i ridhus, ropa JAG KOMMER IN, knacka och vänta tills klartecken har ropats innan dörren öppnas.

Uteridning

Mobiltelefon medförs för att kunna användas vid eventuell olyckshändelse. Vid all ridning ute gäller: sakta av till skritt och lämna plats vid möte. Ridningen anpassas efter den minst rutinerade ryttaren/hästen.

Ordning

• Stallgången skall hållas fri från föremål.
  • Vid ridning ska sakerna förvaras i/vid boxen/uppställningsspiltorna.
  • Alla redskap ska förvaras på anvisad plats.
  • Alla täcken ska hänga på anvisad plats.
  • Boxgallren skall alltid vara uppfällda.

Täcken

Bara de täcken som används får hänga framme på boxdörren, dock max två täcken. Täckena ska hänga snyggt vikta. Övriga täcken förvaras i skåp. Det täcke som hänger på boxen är det täcke som sätts på hästen!

Vi är en föreningen som tillhör Svenska ridsportsförbundet och följer därför deras regler angående säkerhet så för utförligare information läs här!

Uppdaterad: 26 MAR 2017 14:18 Skribent: Maria Johansson

rånebygdens ridklubb

Är du intresserad av att börja rida mer information här!

Länk till våran klubbshop!

Klubbshop

Postadress: